Om Cancerfonden & Rosa Bandet-kampanjen

Tillsammans mot cancer!
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige. Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj bekämpar cancer genom att finansiera forskning, sprida kunskap och bedriva påverkansarbete.

Sedan 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj – tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar – samlat in drygt 759 miljoner kronor (redovisning 2003-2017). Under samma period har Cancerfonden delat ut 772 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning.

Kampanjen har sitt ursprung i USA
Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, har sitt ursprung i USA. Först ut var Susan G. Komen Breast Cancer Foundation, som hösten 1991 delade ut rosa band till alla deltagare i sitt ”Race for the cure” i New York. Symbolen fick ett stort nationellt genomslag samma år med hjälp av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder, som började dela ut bandet i sina sminkdiskar. Rosa Bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer, som varje år under oktober – den internationella bröstcancermånaden – förenar och engagerar människor över hela världen (Källa: pinkribbon.org).

I Sverige finns två organisationer som har registrerat varumärket Rosa Bandet i olika utföranden, Cancerfonden och Bröstcancerförbundet (tidigare BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation). Läs mer om Rosa Bandet-kampanjen här!

Om fysisk aktivitet och cancer
Bröstcancer är en av de cancerformer där forskarna tydligast ser samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk. Stora befolkningsstudier visar att 30 procent av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor. Det betyder inte att den som lever hälsosamt inte kan drabbas av cancer – men genom medvetna val kan var och en minska sin risk. Genom att inte röka, vara försiktig i solen, avstå alkohol eller dricka måttligt, vardagsmotionera, äta en hälsosam kost och hålla en sund vikt genom livet, minskar du risken att drabbas av cancer i framtiden. Att röra på sig minst 30 minuter de flesta dagar i livet minskar risken för cancer. Hur du rör dig spelar ingen roll, huvudsaken är att du höjer din puls. När vi är fysiskt aktiva påverkas så gott som alla processer i kroppen på ett positivt sätt. När hjärtat får jobba ökar kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse. Även blodsocker-, insulin- och hormonnivåer påverkas positivt. Kroppen kanockså bättre ta hand om inflammationer som i vissa fall kan vara inblandade när cancer utvecklas.

Om Cancerfonden
Cancerfonden är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. För att nå dit arbetar vi med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete. Sedan Cancerfonden grundades 1951 har vi delat ut drygt 10 miljarder kronor till svensk cancerforskning. 2016 skänkte ICA sitt värdskap för Lidingö Tjejlopp till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj som en del av sin nationella hälsosatsning. Rosa Bandet-loppet är ett av huvudloppen under TCS Lidingöloppshelgen och ingår i Tjejklassikern.

Så säger forskningen kring träning och cancer
www.cancerfonden.se/nyheter/sa-sager-forskningen-om-traning-och-cancer

Fysisk aktivitet
www.cancerfonden.se/livsstil

Om Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj
www.cancerfonden.se/rosabandet/om-rosa-bandet-kampanjen

Driva en egen insamling till förmån för Cancerfonden och engagera dig i en livsviktig fråga
www.cancerfonden.se/stod-cancerfonden/insamlingar 

Anmäl dig här

Foto: Peter Holgersson AB