Allt du behöver veta om Rosa Bandet-loppet

Vad är Rosa Bandet-loppet?
Rosa Bandet-loppet är ett lopp där deltagarna, både män och kvinnor, springer 10 kilometer ute på Lidingö i Stockholm, och där du skänker 100 kr av din startavgift till Cancerfonden och svensk cancerforskning.

När är Rosa Bandet-loppet?
Rosa Bandet-loppet går av stapeln på Lidingövallen den 29 september och är ett av loppen under Lidingöloppshelgen. Rosa Bandet-loppet ingår dessutom i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

Vad kostar det att springa Rosa Bandet-loppet?
Anmälningsavgiften kostar 500 kronor innan 25/8 2019.

I vilken startgrupp ska jag anmäla mig om jag vill bidra till cancerforskningen
Du skänker 100 kr till Cancerfonden i alla startgrupper. Mixedgruppen är startgruppen som är öppen även för manliga deltagare.

Vilken koppling har Cancerfonden till Rosa Bandet-loppet?
Cancerfonden har fått möjlighet att vara titelsponsor för Rosa bandet-loppet tack vare Cancerfondens huvudpartner ICA som 2015 skänkte sitt värdskap till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. ICA betalar dock fortfarande sponsorrättigheten. Samarbetet innebär att Cancerfonden och ICA tillsammans ska sprida kunskap om hur man kan minska risken för cancer, till exempel genom att röra på sig 30 minuter de flesta dagar i livet, och samla in pengar till svensk cancerforskning.

Vad är syftet för Cancerfonden med att arrangera ett lopp?
Syftet för Cancerfonden är att samla in pengar till svensk cancerforskning och samtidigt sprida kunskap om att en hälsosam livsstil minskar risken för cancer t ex genom att röra på sig 30 minuter de flesta dagar i livet.

Hur har Cancerfonden kommit fram till att 30 minuters fysisk aktivitet om dagen leder till minskad risk för cancer?
Forskning har visat att minst 30 minuters medelintensiv fysisk aktivitet de flesta av livets dagar minskar risken för cancer. Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken främst för bröstcancer, tarmscancer och livmoderkroppscancer. Det spelar ingen roll hur vi rör oss, huvudsaken är att pulsen höjs. Vill du veta mer om cancerfondens rekommendationer för fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil kan du läsa mer påwww.cancerfonden.se/livsstil eller få kontaktuppgifter till Cancerfondens sakkunniga personer.

Är det inte så att även de som motionerar regelbundet och är hälsosamma får cancer
Det stämmer. Genom att vara fysiskt aktiv minskar risken för cancer, men risken att drabbas finns fortfarande kvar.

Det är ganska dyrt att springa Rosa Bandet-loppet. Ska bara de som har mycket pengar kunna engagera sig i kampen mot cancer?
Självklart ska alla kunna engagera sig och bidra till att besegra cancer utifrån egna förutsättningar. Rosa Bandet-loppet där en del av anmälningsavgifterna skänks till Cancerfonden är ett sätt, ett annat är till exempel att köpa det rosa bandet, de rosa produkterna eller starta egna insamlingar.

Anmäl dig här